MTR Kullanımı

ergün elvan bilsel
3 min readJun 21, 2023

Bir paket internet üzerinden seyahat ettiiğnde, birden çok router’dan geçer. traceroute ve My Traceroute (MTR) araçlar, bir paketin sizinle belirli bir hedef IP adresi arasında geçtiği router’u belirlemek için kullanlır. Traceroute tek seferlik çalıştırır ve paketin hangi routerlardan geçtiğini görebilirsiniz. MTR birkaç traceroute’un sonuçlarn çalıştırır ve toplar. Yalnızca paketinizin geçtiği yönlendiricileri bulmak istiyorsanız; traceroute uygundur. Paket kaybı gibi bir sorunu teşhis etmek istiyorsanız, kullanlacak araç MTR’dir.

Paket Kaybı

Paket kaybı, hedeflerine ulaşamayan paketlerin yüzdesel olarak çıktısını göstermektedir. 185.21.183.171 den 185.22.162.243 ‘e 10 adet paket gönderilmiştir.

İlk dikkat edilmesi gereken kısımlar ilk paket çıktısındaki ve paketin ulaşan yerdeki kayıp paket oran olmalıdr. Yukardaki örnekte 7,8,9,10,11,12 admlarda paket kaybı görülmektedir. Tek bir sekmede paket kaybı ve artan Round Trip Time (RTT), bu sekmenin TTL süresini aşan ICMP mesajlarına gönderme hızını sınırlandırması durumunda beklenir.

5(151.248.98.145) — 6(151.248.96.28) admları arasında RTT büyük bir sıçrama mevcut. RTT’yi etkileyen faktörler;

Mesafe: Paketin kat emtesi gereken yol.RTT değeri ile doru orantlıdır.

İletim ortam: (Bakır kablo veya fiber optik)

Network hop sayısı: Ara routerlar veya sunucuların bir paketin iletmesi zaman alır ve bu da RTT’yi artırır.

Trafik seviyesi: Ağ da yüksek seviyede trafik RTT değerini artırır.

Sunucu yanıt süresi: bir sunucunun bir isteğe yanıt vermek için ne kadar süre harcadığını ifade eder. Bu süre, isteğin sunucuya ulaştığı anda başlar ve sunucunun yanıtı tamamladığı ana kadar devam eder. Daha uzun bir sunucu yanıt süresi, RTT’yi artırır.

DNS Çözümlemesi

Varsaylan olarak, MTR’yi çalıştırdığınızda, IP adreslerini ana bilgisayar adlarını çözümlemek için ters DNS kullanmayı dener. Dns çözümlesi yapılmasın istemiyorsanız -no-dns seçeneğini kullanarak hızlıca sonuç alabilirsiniz.

7. ve 11. hop’larda “???” çıktısını görüyorsanız, paketin TTL (Time-to-Live) süresini doldurduğu için görülüyor olabilir. Bu çıktılar, paketin bir sonraki hop’a ulaştığını ve son kısımda paket kaybı olmadığı takdirde göz ardı edilebileceğini göstermektedir.

MPLS (Multi Protocol Label Switching)

Ağ içerisinde yönlendirmelerin daha hızlı yapılabilmesi için kullanılan bir anahtarlamadır. MTR üzerinde “e” tuşuyla MPLS etiketleri görünmektedir.

AS Number

MTR’den kaynak ve hedef arasındaki yol boyunca cihazların AS numarasını aramanızı isteyebilirsiniz. Bu, BGP sorunlarını giderirken veya yol üzerindeki cihazlardan hangilerinin aynı AS’ye (yani aynı yönetici kontrolü altında) ait olduğunu bilmek istemeniz gibi çeşitli nedenlerle faydalı olabilir. (-z parametresiyle bu özellik etkinleştirilebilir.)

TCP/UDP/SCTP kullanımı

Varsayılan olarak MTR, ICMP echo istek paketleri gönderir ve kaynak ile hedef arasındaki yoldaki cihazları belirlemek için ICMP süresi aşımı hata mesajını kullanır. Ancak, bazı cihazlar ICMP paketlerini filtreleyerek MTR’nin doğru rapor vermesini engelleyebilir. Bu durumu engellemenin bir yolu, MTR’nin çalışma şeklini değiştirmektir. ICMP yerine MTR’yi UDP, TCP ve hatta SCTP (Stream Control Transmission Protocol) paketleri göndererek yapılandırabilirsiniz. Ayrıca, göndermek istediğiniz bağlantı noktasını da belirtebilirsiniz. UDP seçeneği “-u” (veya “ — udp”), TCP “-T” (veya “ — tcp”), SCTP ise “-S” (veya “ — sctp”) olarak belirtilir ve bağlantı noktasını belirlemek için “-P” (veya “ — port”) kullanabilirsiniz.

Jitter Ölçümü

Jitter, basit bir ifadeyle, paket akışındaki paketler arasındaki gecikme değişiminin ölçüldüğü bir terimdir. Bağlantı istikrarsız olduğunda, yanıt süreleri değişkenlik gösterir ve bu durum gecikmelere yol açabilir.

--

--